Siirry pääsisältöön

Pieni lahjakirja

Jos haluat tehdä kaverillesi tai vaikka äidillesi/isällesi hauskan pikkulahjan, mieti ensin joku hänen mielenkiintonsa aihe. Oli se sitten Euroviisut, postimerkit, kudonta, Espanja tai hevosurheilu, löydät kaikesta kuvia sekä tekstiä Googlen avulla.

Oma perheenjäseneni tykkää Taalainmaan hevosista, joten otin sen aiheeksi tämän helppoon askarteluun.

Taivuta ensin viisi A5-kokoista, mielellään värikästä kartonkiarkkia kahtia ja laita ne sisäkkäin. Tulosta sitten netistä löytämiäsi kuvia ja tekstinpätkiä - tai vaikka pidempiä juttuja. Leikkaa kuviosaksilla tekstit ja kuvat sopivan kokoisiksi em. arkkeja varten. Liimaile ne sitten oikeaan/sopivaan järjestykseen arkeille.

Mittaa sopivan paksuisesta pahvista kannet, jotka saavat olla vähintään 2-3 senttiä arkkien ulkomittoja leveämmät joka suuntaan. Mittaa pahvin leveys ja merkkaa keskelle yhden sentin kokoinen väli. Taivuta sitten viivoittimen avulla välien reunoista pahviin selkämys.

Tulosta sitten - tai voit toki piirtää/maalata/askarrella tähän kansin pahviin sekä ulko- että sisäpuoli, jonka liimaat sprayliimalla kiinni. Paperiliimaakin voi toki käyttää. Huolehdi siitä, että ulkopuolen paperi ulottuu niin pitkälle, että saat sen liepeet käännettyä pahvin sisäpuolelle. Sisäpuolisen paperin sitten mitoitat ja liimaat siten, että lopputulos on mahdollisimman siisti. Käsin tehdyssä kirjasessa saa kyllä näkyä käsityön jälki.

Sitten vain kietaiset jonkun söpön nuoran kirjan ympärille pitämään sitä kiinni ja lahjasi on valmis.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pöytälamppu cd/dvd-levyistä

Tällä hetkellä cd/dvd-levyt ovat menettäneet suurelta osin arvonsa. Niitä saa jopa ilmaiseksi kierrätyskeskuksista. Omista laatikoista ja kaapin perukoilta niitä voi myös löytyä. Kaiken maailman tietokonetuotteiden mukana tulee levyjä, joilla ei ole oikeastaan mitään käyttöä, mutta ei niitä osaa poiskaan heittää. Tässä nyt pieni projekti, johon näitä läpysköjä voi kierrättää.

Tarvitset siis haluamasi määrän cd-levyjä, sillä pöytälampun korkeus riippuu niistä. Rakennuspalikoiksi ostin itse SPR:n Kontista lasihelmiä, joita myytiin siellä muutaman euron kilohintaan. Samalla tarttui mukaan kaikenlaista muutakin, mutta siitä lisää myöhemmissä postauksissa.

Pöytälampun valolähteeksi valitsin paristokäyttöisen ledisarjan, joka on tehty taipuisaan kuparijohtoon. Lampun pohjaksi tuli vanha, muovinen kasvovoidepurkki, jossa on kierrekansi. Sen sisään saa näppärästi piiloon paristolaatikon. Ledisarjassa on lisäksi kahdeksan tunnin ajastin eli se menee päälle kerran päivässä tuoksi ajaksi. Näin a…

Teline kylpytakeille

Kodinhoitohuoneen seinälle piti saada omaleimainen kylpytakkien ripustuspaikka. Se syntyi käytössä kuluneen jakkaran istuinlevystä, muutamasta ruuvista, kahdesta vanhasta ovenkahvasta sekä netin syövereistä kaivetuista kuvista.

Kuvien hakeminen vei tässä hommassa eniten aikaa, sillä tarkoitus oli löytää hieman ajattoman oloisia mainoskuvia 1900-luvulta. Näitä kuvia sitten sommittelin taitto-ohjelmalla satunnaiseen järjestykseen ja tulostin lopputulokset kahdelle eri A4-arkille. Jakkarin istuinosa oli, kuten kuvasta näkyy, pyöreä, joten jouduin tekemään vielä yhden A4-tulosteen reunoja varten.

Liimasin tulostetut arkit levyyn spray-liimalla ja ruuvasin ovenkahvat sopiviksi katsomiini kohtiin uppokantaruuveilla. Ensin tosin porasin kahden millin terällä ruuvien kolot valmiiksi. Kahva rutistui levyä vasten sen verran lujaa, että se pysyy pystyasennossa.

Huomenissa teline saa paikan apukeittiön seinältä.