Siirry pääsisältöön

Pöytälamppu cd/dvd-levyistä

Tällä hetkellä cd/dvd-levyt ovat menettäneet suurelta osin arvonsa. Niitä saa jopa ilmaiseksi kierrätyskeskuksista. Omista laatikoista ja kaapin perukoilta niitä voi myös löytyä. Kaiken maailman tietokonetuotteiden mukana tulee levyjä, joilla ei ole oikeastaan mitään käyttöä, mutta ei niitä osaa poiskaan heittää. Tässä nyt pieni projekti, johon näitä läpysköjä voi kierrättää.

Tarvitset siis haluamasi määrän cd-levyjä, sillä pöytälampun korkeus riippuu niistä. Rakennuspalikoiksi ostin itse SPR:n Kontista lasihelmiä, joita myytiin siellä muutaman euron kilohintaan. Samalla tarttui mukaan kaikenlaista muutakin, mutta siitä lisää myöhemmissä postauksissa.

Pöytälampun valolähteeksi valitsin paristokäyttöisen ledisarjan, joka on tehty taipuisaan kuparijohtoon. Lampun pohjaksi tuli vanha, muovinen kasvovoidepurkki, jossa on kierrekansi. Sen sisään saa näppärästi piiloon paristolaatikon. Ledisarjassa on lisäksi kahdeksan tunnin ajastin eli se menee päälle kerran päivässä tuoksi ajaksi. Näin alaosan purkkia ei tarvitse välttämättä avata pitkään aikaan. Jos vielä haluat käyttää ladattavia akkuja virtalähteenä, toimii pöytälamppusi vuoden verran putkeen yhdellä latauksella!

Lisäksi tarvitset kuumaliimapistoolin tai liimaa, joka sopii em. materiaaleihin.

Tein ensin reiän voidepurkkiin kanteen valosarjaa varten. Kannattaa porata reikä varovasti keskelle kantta. Yksi kansi meni pilalle, kun en huomioinut materiaalin olevan helposti halkeavaa. Tee vain sen kokoinen reikä, mitä tarvitset valitsemaasi valosarjaa varten.

Tämän jälkeen liimasin yhden cd-levyn suoraan tuohon kanteen kiinni ja vedin valosarjan johdon rei'stä ulos kokonaisuudessaan.

Kokoaminen tapahtui siten, että liimasin kuumaliimalla lasihelmiä säännöllisen epäsäännölllisesti kerros kerrokselta jokaisen cd-levyn pintaan kolmeen eri kohtaan. Yritä saada helmet melko lailla 60 asteen päähän toisistaan, jotta lopputulos on mallikas. Pujottele valosarjaa kerros kerrokselta cd-levyjen väliin mutkille.

Tähän oheisessa kuvassa olevaan valaisimeen käytin yhdeksän levyä ja 24 helmeä. Päällimmäisen levyn päälle tulostin mustesuihkulla värikkään kuvan, jonka olin skannannut vanhoista sarjakuvalehdistä.

Lopuksi laitoin akut paikoilleen, ajastimen päälle, sujautin ylimääräisen johdon voidepurkkiin kiepille ja kiersin varovasti voidepurkin alaosan kanteen kiinni.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

CD-verho

Kuisti kaipasi pientä näkö- ja valoestettä. Tähän tulivat avuksi CD-levyt.

Liimailin kaksi CD-levyä kuvapuolet vastakkain toisiinsa ja porasin vastakkaisille puolille levyä 2mm terällä reiät. Liitin sen jälkeen 10 CD-levyä toisiinsa kuparilangan pätkillä.

Kuistin tolppiin ruuvasin kaksi rimaa ylös ja alas. Näihin rimoihin porasin em. terällä reiät 12 sentin välein. Sitten vain kiinnitin CD-levypötköt ylhäältä ja alhaalta näihin rimoihin kuparilangalla.

Lopputulos on melkoisen rohkea omaan makuuni, mutta toisaalta hauskan kiiltävä.

Pieni lahjakirja

Jos haluat tehdä kaverillesi tai vaikka äidillesi/isällesi hauskan pikkulahjan, mieti ensin joku hänen mielenkiintonsa aihe. Oli se sitten Euroviisut, postimerkit, kudonta, Espanja tai hevosurheilu, löydät kaikesta kuvia sekä tekstiä Googlen avulla.

Oma perheenjäseneni tykkää Taalainmaan hevosista, joten otin sen aiheeksi tämän helppoon askarteluun.

Taivuta ensin viisi A5-kokoista, mielellään värikästä kartonkiarkkia kahtia ja laita ne sisäkkäin. Tulosta sitten netistä löytämiäsi kuvia ja tekstinpätkiä - tai vaikka pidempiä juttuja. Leikkaa kuviosaksilla tekstit ja kuvat sopivan kokoisiksi em. arkkeja varten. Liimaile ne sitten oikeaan/sopivaan järjestykseen arkeille.

Mittaa sopivan paksuisesta pahvista kannet, jotka saavat olla vähintään 2-3 senttiä arkkien ulkomittoja leveämmät joka suuntaan. Mittaa pahvin leveys ja merkkaa keskelle yhden sentin kokoinen väli. Taivuta sitten viivoittimen avulla välien reunoista pahviin selkämys.

Tulosta sitten - tai voit toki piirtää/maalata/askarrel…

Seinäkello ilman kellotaulua

CD-levyjen hyötykäyttö jatkuu....niitä kun on sattunut siunaantumaan käytännössä määrättömästi.

Tässä tapauksessa itse kellokoneisto on kaupasta, tarkemmin sanottuna Clas Ohlsonilta. Pysyy ajassa radiosignaalin avulla. Yritin ostaa samalla pidemmät viisarit, mutta niitä ei tällä kertaa löytynyt.

Koneiston asensin mustaksi maalamani cd-levyn taustaan, Avuksi tarvittiin yksi metallinen prikka, joita löytyi ns. miljoonalaatikosta. Sekin oli syytä maalata samalla mustaksi, jotta kokonaisuudesta tuli yhtenäinen.

Tämän jälkeen spreijasin mustaksi 12 cd-levyä, joihin jokaiseen tulostin mustesuihkulla itseottamani kuvan. Kuvan päälle kirjoittelin ihan ohjelmallisesti numerot. Tietysti nekin olisi voinut tehdä vaikka langanpätkistä tai vastaavista, mutta tarkoitus oli yllättää kotiväki saman päivän iltana.

Sitten vain asettelin cdt koneiston ympärille mahdollisimman pyöreään muotoon. Toistaiseksi ovat seinässä pelkän maalarinteipin avulla, koska kellon lopullinen sijaintipaikka on avoin. Kello…