Siirry pääsisältöön

Pöytälamppu cd/dvd-levyistä

Tällä hetkellä cd/dvd-levyt ovat menettäneet suurelta osin arvonsa. Niitä saa jopa ilmaiseksi kierrätyskeskuksista. Omista laatikoista ja kaapin perukoilta niitä voi myös löytyä. Kaiken maailman tietokonetuotteiden mukana tulee levyjä, joilla ei ole oikeastaan mitään käyttöä, mutta ei niitä osaa poiskaan heittää. Tässä nyt pieni projekti, johon näitä läpysköjä voi kierrättää.

Tarvitset siis haluamasi määrän cd-levyjä, sillä pöytälampun korkeus riippuu niistä. Rakennuspalikoiksi ostin itse SPR:n Kontista lasihelmiä, joita myytiin siellä muutaman euron kilohintaan. Samalla tarttui mukaan kaikenlaista muutakin, mutta siitä lisää myöhemmissä postauksissa.

Pöytälampun valolähteeksi valitsin paristokäyttöisen ledisarjan, joka on tehty taipuisaan kuparijohtoon. Lampun pohjaksi tuli vanha, muovinen kasvovoidepurkki, jossa on kierrekansi. Sen sisään saa näppärästi piiloon paristolaatikon. Ledisarjassa on lisäksi kahdeksan tunnin ajastin eli se menee päälle kerran päivässä tuoksi ajaksi. Näin alaosan purkkia ei tarvitse välttämättä avata pitkään aikaan. Jos vielä haluat käyttää ladattavia akkuja virtalähteenä, toimii pöytälamppusi vuoden verran putkeen yhdellä latauksella!

Lisäksi tarvitset kuumaliimapistoolin tai liimaa, joka sopii em. materiaaleihin.

Tein ensin reiän voidepurkkiin kanteen valosarjaa varten. Kannattaa porata reikä varovasti keskelle kantta. Yksi kansi meni pilalle, kun en huomioinut materiaalin olevan helposti halkeavaa. Tee vain sen kokoinen reikä, mitä tarvitset valitsemaasi valosarjaa varten.

Tämän jälkeen liimasin yhden cd-levyn suoraan tuohon kanteen kiinni ja vedin valosarjan johdon rei'stä ulos kokonaisuudessaan.

Kokoaminen tapahtui siten, että liimasin kuumaliimalla lasihelmiä säännöllisen epäsäännölllisesti kerros kerrokselta jokaisen cd-levyn pintaan kolmeen eri kohtaan. Yritä saada helmet melko lailla 60 asteen päähän toisistaan, jotta lopputulos on mallikas. Pujottele valosarjaa kerros kerrokselta cd-levyjen väliin mutkille.

Tähän oheisessa kuvassa olevaan valaisimeen käytin yhdeksän levyä ja 24 helmeä. Päällimmäisen levyn päälle tulostin mustesuihkulla värikkään kuvan, jonka olin skannannut vanhoista sarjakuvalehdistä.

Lopuksi laitoin akut paikoilleen, ajastimen päälle, sujautin ylimääräisen johdon voidepurkkiin kiepille ja kiersin varovasti voidepurkin alaosan kanteen kiinni.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kasvihuoneprojekti 4

Kaverin kanssa kaikki käy nopeampaan, jopa selkävaivaisena. Aamupäivällä Hakulan Puu sai asiakkaan, jotka löysivät putiikista leppoisan asiakaspalvelijan lisäksi koko lailla kaiken tarpeellisen. Perustukset päätettiin yksissä tuumin tehdä Urjalan Betonin kerrassaan mainioilla TEPE-kivillä. Pakettiin kuuluu (per kulma) yksi anturakivi, tarpeellinen määrä korokekiviä sekä pilarikivi. Kuva kertonee ratkaisusta kaiken oleellisen. Naapurista saatiin lisäksi tarpeellinen määrä soraa ja hiekkaa anturakiven alle, jotta kaikki neljä kulmaa saatiin "passiin". Runkorakenteiksi hankittiin kyllästettyä puuta; vaakatason rakenne kakkosnelosta ja pystytolpat liimapuuta, 95*95mm kooltaan. Tämä tolpat istuvat näppärän tukevasti em. TEPE-pilarikiviin. Kasvihuoneen perustusten kaivamisessa oli käynyt pieniä ajatusvirheitä, joten työtä tuli hieman lisää lapionvarressa. Iltaan mennessä rungon muoto alkoi hahmottua. Tolppien ala- ja yläpäät tuli tervattua, jotta sahausjäljistä ei pääsisi turh

Kasvihuoneprojekti 5

Periaatteessa perustuksien teon jälkeen kaikki oli kuin legopalikoiden kasaamista. Mitat tulivat ikkunoiden mitoista suoraan, mutta korkeutta halusin riittävästi. Kumarassa ei ole hauskaa hoitaa kasveja ja toisaalta lumi tulee jyrkältä katolta nopeammin alas. Vahvikkeina käytimme ns. vesivaneria, joka kestää sään kuin sään.

CD-verho

Kuisti kaipasi pientä näkö- ja valoestettä. Tähän tulivat avuksi CD-levyt. Liimailin kaksi CD-levyä kuvapuolet vastakkain toisiinsa ja porasin vastakkaisille puolille levyä 2mm terällä reiät. Liitin sen jälkeen 10 CD-levyä toisiinsa kuparilangan pätkillä. Kuistin tolppiin ruuvasin kaksi rimaa ylös ja alas. Näihin rimoihin porasin em. terällä reiät 12 sentin välein. Sitten vain kiinnitin CD-levypötköt ylhäältä ja alhaalta näihin rimoihin kuparilangalla. Lopputulos on melkoisen rohkea omaan makuuni, mutta toisaalta hauskan kiiltävä.