Siirry pääsisältöön

Pöytälamppu cd/dvd-levyistä

Tällä hetkellä cd/dvd-levyt ovat menettäneet suurelta osin arvonsa. Niitä saa jopa ilmaiseksi kierrätyskeskuksista. Omista laatikoista ja kaapin perukoilta niitä voi myös löytyä. Kaiken maailman tietokonetuotteiden mukana tulee levyjä, joilla ei ole oikeastaan mitään käyttöä, mutta ei niitä osaa poiskaan heittää. Tässä nyt pieni projekti, johon näitä läpysköjä voi kierrättää.

Tarvitset siis haluamasi määrän cd-levyjä, sillä pöytälampun korkeus riippuu niistä. Rakennuspalikoiksi ostin itse SPR:n Kontista lasihelmiä, joita myytiin siellä muutaman euron kilohintaan. Samalla tarttui mukaan kaikenlaista muutakin, mutta siitä lisää myöhemmissä postauksissa.

Pöytälampun valolähteeksi valitsin paristokäyttöisen ledisarjan, joka on tehty taipuisaan kuparijohtoon. Lampun pohjaksi tuli vanha, muovinen kasvovoidepurkki, jossa on kierrekansi. Sen sisään saa näppärästi piiloon paristolaatikon. Ledisarjassa on lisäksi kahdeksan tunnin ajastin eli se menee päälle kerran päivässä tuoksi ajaksi. Näin alaosan purkkia ei tarvitse välttämättä avata pitkään aikaan. Jos vielä haluat käyttää ladattavia akkuja virtalähteenä, toimii pöytälamppusi vuoden verran putkeen yhdellä latauksella!

Lisäksi tarvitset kuumaliimapistoolin tai liimaa, joka sopii em. materiaaleihin.

Tein ensin reiän voidepurkkiin kanteen valosarjaa varten. Kannattaa porata reikä varovasti keskelle kantta. Yksi kansi meni pilalle, kun en huomioinut materiaalin olevan helposti halkeavaa. Tee vain sen kokoinen reikä, mitä tarvitset valitsemaasi valosarjaa varten.

Tämän jälkeen liimasin yhden cd-levyn suoraan tuohon kanteen kiinni ja vedin valosarjan johdon rei'stä ulos kokonaisuudessaan.

Kokoaminen tapahtui siten, että liimasin kuumaliimalla lasihelmiä säännöllisen epäsäännölllisesti kerros kerrokselta jokaisen cd-levyn pintaan kolmeen eri kohtaan. Yritä saada helmet melko lailla 60 asteen päähän toisistaan, jotta lopputulos on mallikas. Pujottele valosarjaa kerros kerrokselta cd-levyjen väliin mutkille.

Tähän oheisessa kuvassa olevaan valaisimeen käytin yhdeksän levyä ja 24 helmeä. Päällimmäisen levyn päälle tulostin mustesuihkulla värikkään kuvan, jonka olin skannannut vanhoista sarjakuvalehdistä.

Lopuksi laitoin akut paikoilleen, ajastimen päälle, sujautin ylimääräisen johdon voidepurkkiin kiepille ja kiersin varovasti voidepurkin alaosan kanteen kiinni.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pieni lahjakirja

Jos haluat tehdä kaverillesi tai vaikka äidillesi/isällesi hauskan pikkulahjan, mieti ensin joku hänen mielenkiintonsa aihe. Oli se sitten Euroviisut, postimerkit, kudonta, Espanja tai hevosurheilu, löydät kaikesta kuvia sekä tekstiä Googlen avulla.

Oma perheenjäseneni tykkää Taalainmaan hevosista, joten otin sen aiheeksi tämän helppoon askarteluun.

Taivuta ensin viisi A5-kokoista, mielellään värikästä kartonkiarkkia kahtia ja laita ne sisäkkäin. Tulosta sitten netistä löytämiäsi kuvia ja tekstinpätkiä - tai vaikka pidempiä juttuja. Leikkaa kuviosaksilla tekstit ja kuvat sopivan kokoisiksi em. arkkeja varten. Liimaile ne sitten oikeaan/sopivaan järjestykseen arkeille.

Mittaa sopivan paksuisesta pahvista kannet, jotka saavat olla vähintään 2-3 senttiä arkkien ulkomittoja leveämmät joka suuntaan. Mittaa pahvin leveys ja merkkaa keskelle yhden sentin kokoinen väli. Taivuta sitten viivoittimen avulla välien reunoista pahviin selkämys.

Tulosta sitten - tai voit toki piirtää/maalata/askarrel…

Teline kylpytakeille

Kodinhoitohuoneen seinälle piti saada omaleimainen kylpytakkien ripustuspaikka. Se syntyi käytössä kuluneen jakkaran istuinlevystä, muutamasta ruuvista, kahdesta vanhasta ovenkahvasta sekä netin syövereistä kaivetuista kuvista.

Kuvien hakeminen vei tässä hommassa eniten aikaa, sillä tarkoitus oli löytää hieman ajattoman oloisia mainoskuvia 1900-luvulta. Näitä kuvia sitten sommittelin taitto-ohjelmalla satunnaiseen järjestykseen ja tulostin lopputulokset kahdelle eri A4-arkille. Jakkarin istuinosa oli, kuten kuvasta näkyy, pyöreä, joten jouduin tekemään vielä yhden A4-tulosteen reunoja varten.

Liimasin tulostetut arkit levyyn spray-liimalla ja ruuvasin ovenkahvat sopiviksi katsomiini kohtiin uppokantaruuveilla. Ensin tosin porasin kahden millin terällä ruuvien kolot valmiiksi. Kahva rutistui levyä vasten sen verran lujaa, että se pysyy pystyasennossa.

Huomenissa teline saa paikan apukeittiön seinältä.